problemy z zadankami
Lizka: Cześć!
prosze o pomoc w rozwiazaniu 3 zadanek:
1.W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiatek wynosi a ,a cyfra jednostek b. Róznica tej
liczby i liczby powstalej z przestawienia jej cyfr jest rowna wyrazeniu:?
A=11a−9b B=9(a−b) C=11a+11b D=0
2.Dane sa trzy kolejne liczby parzyste ,z ktorych najmniejsza wynosi n.Suma kwadratów
tych liczb wynosi;?
A=3n2 + 20 B=3n2+4n +20 C=n6+12n2+20 D=3n2+12n+20
3.prostokat ma wymiary a cm i b cm . jezeli dlugosc obu bokow prostokata zwiekszymy o 3m
,to pole zwiekszy sie o ;
A=9cm B=(3a+3b+6)cm C=3(a+b+3)cm D=3(a+b+9)cm
prosze o jakies proste i zrozumiale wytlumaczenie
10 kwi 13:20
tim: 1) (10a + b) LICZBA
(10b + a) LICZBA PO PRZESTAWIENIU...
Oblicz różnicę.
2) n <−− pierwsza parzysta
n + 2 <−− druga
n + 4 <−− trzecia
n
2 + (n+2)
2 + (n+4)
2 =...
3)
a − jeden bok
b − drugi bok
P = a * b
P
zwiększone = (a+3)(b+3) = ...
Potem odejmiesz od ab i zobaczysz co zostanie
10 kwi 13:26
Zosia: z ostatnim to chyba nie tak, ponieważ najpierw podane jest że a i b w centymetrach, a
potem że 3 metry zwiększyć. Więc jednostki zamienić jeszcze trzeba.
10 kwi 13:29
tim: Oj zaraz poprawię. To zamiast 3 to 300...
10 kwi 13:30
Lizka: w 1 B= 9a−9b
w 2 D
w 3 ab+9 czyli pole zwiekszone 9 razy>
10 kwi 13:33
Lizka: nie sory to moj blad. ja pomylilam tam ma byc 3cm ,
10 kwi 13:34
tim: Lizka:
1. ok.
2. ok
3. Źle.
10 kwi 13:36
Lizka: w czym robie błąd?
10 kwi 13:37
tim: (a+3)(b+3) = ab + 3a + 3b + 9
10 kwi 13:39
Lizka: i ktora to bedzie odpowiedz C?
10 kwi 13:49
Lizka: ale przeciez w C nie ma nigdzie nic o ab?!
10 kwi 13:55
tim: Bo masz porównać pola teraz i tego większego.
ab oraz ab + 3a + 3b + 9
Będzie większe o 3a + 3b + 9
10 kwi 14:27