Ostrosłup
Kazio: Podstawą ostrosłupa ABCS o objętości 3√3 cm3 jest trójkąt równoboczny ABC. Sciany ABS i ACS
są prostopadłe do płaszczyzny podstawy. Wiadomo, że |AS| : |AB|= 3:2. Wyznacz kąt nachylenia
ściany BCS do płaszczyzny podstawy.
AS oznaczyłem jako 3x
AB jako x.
Podstawiłem pod wzór V = 1/3 * a2√3 / 4 * H i otrzymałem x3 = 3, czyli podejrzewam, że coś
nie tak ;c
18 mar 21:05
Beti: Wygląda, że policzyłeś dobrze → x=3√3 (oczywiście AB = 2x)
18 mar 21:15
Kazio: OMG, racja, przyjąłem AB jako x, a nie 2x... teraz pewnie będzie wszystko grało.
Dziękuję serdecznie
18 mar 21:21