soki
Raczek: Mama zrobila 20 litrow soku i rozlala go do butelek litrowych i półlitrowych. oblicz ,ile
bylo butelek kazdego rodzaju ,jezeli butelek połlitrowych bylo trzy razy wiecej niz
litrowych
jak narazie zrobilem tyle :
x−butelki litrowe
y−butelki półlitrowe
3y+x=20
i co dalej
10 kwi 13:12
tim: Nie tak.
1 x + 0,5 y = 20
Do iluś butelek litrowych i iluś półlitrowych, rozlała 20 l soku.
Półitrowych było 3x więcej
y = 3x
10 kwi 13:18
Raczek: ale dlaczego 0.5y
10 kwi 13:20
Raczek: aha juz wiem. ale samo x+0.5y=20?
i co jeszcze pod tym?
10 kwi 13:21
Raczek: x+0.5y=20
y=3x
i uklad rownan
10 kwi 13:22
tim: To druggie

y=3x
10 kwi 13:22
tim: Tak.. dalej rozwiązać.
10 kwi 13:22
Raczek: dzieki
10 kwi 13:22
Zosia: 1x+ 0,5y=20
y=3x
1x+0,5(3x)=20
1x+1,5x=20
2,5x=20 // : 2,5
x=8
y=3*8
x=8
y=24
10 kwi 13:22
Raczek: dzieki zosia za ten ukladzik , akurat sobie sprawdze zy dobrze mam
10 kwi 13:23
Raczek: jedno jeszcze pytanie, jak y=3x jak prezeciez y− to sa butelki pollitrowe a x − litrowe
to 1 butelka pollitrowa=3butelkom litrowym
połlitrowych butelek bylo 3 razy wiecej.
oco chodzi?
10 kwi 13:28
tim: y = 3x
Np. Półlitrowych były 3
y = 3
3 = 3x
x = 1
Więc litrowa była 1, więc półltrowych było 3 razy mniej..
10 kwi 13:31
Raczek: nie no nei weim o co chodzi ,ale jak przeciez nie wiesz ile bylo tych połlitrowych. nei
rozumiem wogule
10 kwi 13:36
tim: To był przykład.
10 kwi 13:39
tim: Poprostu tak się zapisuje, że jednych jest trzy razy więcej.
10 kwi 13:40