Wyznaczyć NWD w pierścieniu wielomianów Z11[x[.
Marta: Wyznaczyć NWD(6+7x+7x2+4x3+x4+3x5, 3+6x2+x3+7x4+3x5) w pierścieniu wielomianów Z11[x].
Wybierz odpowiedź
a. 7+2x+4x
2+4x
3
b. Wielomiany te są względnie pierwsze
c. 7+4x+2x
2+3x
3
d. 7+3x+4x
2+3x
3
Bardzo proszę o podanie właściwej odpowiedzi lub naprowadzenie jak zabrać się za to zadanko. Z
góry bardzo dziękuję
18 mar 20:49
Eta:
18 mar 22:42
Marta: Wyznaczyć NWD(6+7x+7x2+4x3+x4+3x5, 3+6x2+x3+7x4+3x5)
w pierścieniu wielomianów Z11[x].
18 mar 23:26
Godzio:
3x
5 + 7x
4 + x
3 + 6x
2 + 3
3x
5 + x
4 + 4x
3 + 7x
2 + 6
Sprawdzamy która odpowiedź pasuje, tzn czy oba wielomiany dzielą się przez siebie:
| | 3 | | 3 | |
(4x3 + 4x2 + 2x + 7)( |
| x2 + bx + |
| ) = 3x5 + 7x4 + x3 + 6x2 + 3 |
| | 4 | | 7 | |
3x
5 + 4bx
4 + ... + 3x
4 + ... = x
4(4b + 3) + ...
przyrównujemy współczynniki i mamy:
4b + 3 = 7 ⇒ b = 1
| | 3 | | 3 | |
f(x) = |
| x2 + x + |
| Teraz sprawdzamy czy dla |
| | 4 | | 7 | |
3x
5 + x
4 + 4x
3 + 7x
2 + 6 mamy to samo:
| | 3 | | 6 | |
(4x3 + 4x2 + 2x + 7)( |
| x2 + bx + |
| ) |
| | 4 | | 7 | |
| | 3 | | 6 | |
A tu już widzimy, że będzie co innego bo wyraz wolny się nie zgadza: |
| ≠ |
| |
| | 7 | | 7 | |
Zatem odpowiedź będzie B
19 mar 00:02
Marta: DZIĘKUJĘ za wyjaśnienie, bardzo przyda mi się do kolokwium!
19 mar 00:05