geom anal
;|: w prostokącie ABCD dane są C=(−2,2), wektor AC=[3,3]. Wiadomo też że B ∊ l:x−2y=0. Znajdź
współrzędne pozostałych wierzchołków prostokąta.
18 mar 20:48
Aga1: A=(x
A,y
A)
AC→=[3,3]=[−2−x
A, 2−y
A]
−2−x
A=3 i 2−y
A=3
X
A=−5, y
A=−1
A(−5,1)
| | 1 | |
B leży na prostej y= |
| x |
| | 2 | |
Przekątne w prostokącie są jednakowej długości i dzielą się na połowy
IACI=
√32+32=3
√2
ISBI=
√(x+3,5)2+(0,5x−1,5)2=3
√2//
2
dokończ
18 mar 21:17
;|: | | −7 | | 1 | | 3√2 | |
Tu chyba S powinno być S( |
| , |
| ). Wtedy |SB|=... −0,5)= |
|  Proszę o |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
sprawdzenie. Dzielone przez 2 bo jest to poło przekątnej, zgadza się?
19 mar 12:19
;|: ?
19 mar 16:01
;|: ?
19 mar 19:08
Aga1: S to środek odcinka AC tu się zgadza,
19 mar 19:17