parametr
zioomalka: dla jakich wartości parametru a równanie ax
2−4x+3 ma tylko jeden pierwiastek?
wiec wiem że Δ=0 jeśli ma być jeden pierwiastek
Δ=(−4)
2−4*a*3
Δ=16−12a
Δ=0 czyli 16−12a=0
12a=16
| | 4 | |
tylko w odpowiedziach jest że a= |
| i a=0 <− dlaczego jeszcze 0? |
| | 3 | |
10 kwi 13:06
tim: Bogdan mógłbyś.. ?
10 kwi 13:33
Mickej : zawsze sie sprawdza co jeśli a=0 sprawdźmy
−4x+3=0
x=−3\4
no i chyba widać ze tez tylko jeden pierwiastek dla a =0
10 kwi 13:35
tim: No to Mickej

<HEJ>
10 kwi 13:36
Bogdan:
Zaraz podam
10 kwi 13:40
Bogdan:
Równanie ax2 − 4x + 3 = 0.
Trzeba rozpatrzeć dwa przypadki (dla a = 0 oraz dla a ≠ 0), bo w zadaniu nie mówi się,
że chodzi o równanie kwadratowe.
Przypadek pierwszy:
a = 0 => −4x + 3 = 0 => x = 34, czyli jest jedno rozwiązanie.
a ≠ 0 mamy teraz równanie kwadratowe, które ma jedno rozwiązanie <=> Δ = 0
16 − 12a = 0 => a = 43 ≠ 0
Odp. Równanie ma jedno rozwiązanie dla a = 0 lub a = 43
10 kwi 13:47
zioomalka: Czyli po prostu zawsze musze roważyć też 0 jeśli nie jest mowa o równaniu
kwadratowym...ok
10 kwi 13:51
Bogdan:
Tak, jeśli w treści zadania nie ma wyraźnego sformułowania, że chodzi o równanie
lub funkcję kwadratową, to zawsze trzeba rozpatrzeć dwa przypadki: a = 0 oraz
a ≠ 0.
10 kwi 13:55
Bogdan:
Inny przykład uważnego czytania treści zadania.
Przykład.
1. Dla jakich wartości parametru
m równanie kwadratowe ma 2 różne rozwiązania.
Trzeba założyć: a ≠ 0 i Δ > 0.
2. Dla jakich wartości parametru
m równanie kwadratowe ma 2 rozwiązania.
Trzeba założyć: a ≠ 0 i Δ ≥ 0 bo rozwiązania mogą być jednakowe.
To zróbmy sprawdzian.
Dla jakich wartości parametru
m € R równanie (m−1)x
2 + m
2b + m+1 = 0
ma rozwiązanie.
Zapraszam do rozwiązania tego przykładu.
10 kwi 14:03
Bogdan:
Poprawka: ma być (m−1)x2 + m2x + m+1 = 0
10 kwi 14:03
tim: x > 0?
10 kwi 14:33
tim: M > 0 poprawka
10 kwi 14:33
Bogdan:
Trzeba podać wszystkie założenia
10 kwi 14:34
tim: Ale czy dobrze?

To wtedy pokaże
10 kwi 14:35
Bogdan:
Przyjmujemy oznaczenia:
a = m−1
b = m2
c = m+1
10 kwi 14:35
Bogdan:
Odpowiedź m > 0 nie jest dobra, np. dla m = −1 są 2 rozwiązania.
10 kwi 15:16
tim: Oj... przeczytałem, że ma wogóle rozwiązanie. Ma mieć jedno tak?
10 kwi 15:17
10 kwi 15:22
Bogdan:
tim, nie strzelaj, tylko podaj założenia, z których wyznaczysz
m.
10 kwi 15:24
tim: Nie strzelam, tak mi wyszło

Liczymy Δ równania:
i mamy Δ = (m
2)
2 − 4(m − 1)(m + 1)
m
4 − 4m
2 + 4 = 0
Tak?
10 kwi 15:30
Bogdan:
Nie. Ciągle brak założeń.
10 kwi 15:34
tim: No, że Δ = 0.
10 kwi 15:34
zioomalka: chyba trzeba przyjąć jakieś założenie z "a"...
10 kwi 15:41
Bogdan:
A. Przypadek pierwszy:
Założenia:
1. a = 0 => m = 1, jest jedno rozwiązanie
B. Przypadek drugi:
Założenia:
1. a ≠ 0 => m ≠ 1
2. Δ ≥ 0 => m2 − 4(m−1)(m+1) ≥ 0
trzeba wziąć część wspólną 1. i 2.
10 kwi 16:01
tim: A B2. Nie będzie (m2)2 − 4...?
10 kwi 16:02