kula
kacper: Pole powierzchni kuli jest równe 16πcm2. Oblicz objętość kuli.
Proszę o pomoc
18 mar 20:29
kacper:
18 mar 20:39
Beti: P = 4πr
2 → 16π = 4πr
2 /:4π
r
2 = 4
r = 2
| | 4 | |
V = |
| πr3 = ... dokończ |
| | 3 | |
18 mar 20:42
Aga1: P=4πr
2
P=16π
Z tego 4πr
2=16π
r=2
18 mar 20:43
kacper: V=43 * 23=2?
Pewnie źle, ale proszę o wskazówki
18 mar 20:50
Beti: gdzie podziało się π ? i dlaczego wynik to 2?
| | 4 | | 4 | |
V = |
| π*23 = |
| π*8 = ... |
| | 3 | | 3 | |
18 mar 20:52
kacper: Beti ja jestem taki głupi, że skróciłem potęgę 3 z drugą trójką, wiem to skandaliczne
zachowanie, jestem głupi i za półtorej miesiąca matura, ale nadrabiam teraz 4 lata

Nie wiem czy to teraz można skrócić no ale bym tak zrobił to wyszłoby
V=
43π*8=
13π*2
Nie wiem, kurde źle to wszystko układam, wybacz że czas marnujesz
18 mar 20:59
Beti: uuuuuuuuu, całkiem niezła samokrytyka

no dobra. Teraz konkrety:
nie możesz skracać liczb, które mnożysz. Tutaj masz tak:
| | 4 | | 8 | | 4*8 | | 32 | |
V = |
| π* |
| = |
| π = |
| π |
| | 3 | | 1 | | 3*1 | | 3 | |
18 mar 21:04
kacper: Dziękuję bardzo! Od razu wynik lepiej pasuje
18 mar 21:07
18 mar 21:08