stereometria-ostrosłup
Vanilla: Podstawą ostrosłupa jest romb którego pole wynosi 800cm2 akąt ostry rombu ma miarę 30stopni.
Wysokość ostrosłupa jest równa 24cm, a spodek wysokości jest środkiem okręgu wpisanego w
podstawę. Oblicz:
a) promień tego okręgu
b)pole powierzchni bocznej ostrosłupa
udalo mi się jedynie policzyć że długośc boku rombu(podstawy) wynosi 20cm i nie wiem co dalej.
18 mar 20:28
18 mar 21:09
dero2005:
| | a2 | |
Pp = a2 sin 30o = |
| = 800
|
| | 2 | |
a
2 = 1600
a = 40
(
d2)
2 + (
f2)
2 = a
2
policz d i f
h
s =
√H2 + r2
P
b = 2*a*h
s
18 mar 21:53
Iness: Łatwiej można je obliczyć:
wzór na pole rombu:
Pp=a2*sinα
Pp=a2*1/2
800=a2*1/2
a=40
jest wzór na promień okręgu wpisanego w romb:
r=1/2a*sinα
r=1/2*40*sin30stopni
r=10
później z pitagorasa: (wysokość ostrosłupa, promień okręgu i wysokość ściany bocznej)
r2+242=h2
100+576=h2
h=26
Pb=40*26*1/2*4=2080
19 mar 20:35