wielomiany, stereometria, analityczna, dowód
Olówka: mam problem z kilkoma zadaniami.
1. Punkty A=(−5,5), C=(8,6) są przeciwległymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD, w
którym
AB jest równoległe do CD. Prosta o równaniu y=2x jest osią symetrii tego trapezu. Oblicz
współrzędne wierzchołków B i D oraz pole tego trapezu.
2. W ostrosłupie trójkątnym ABCS o podstawie ABC i wierzchołku S dane są AB=AC=SB=SC=9 i
AS=BC=8. Oblicz objętość ostroslupa.
3. Wykaż, że nie istnieje wielomian stopnia trzeciego o współczynnikach całkowitych, który
spełnia warunki: W(2)=3, W(−2)=2. Nie wiem jak mam zapisać "szkielet" wielomianu stopnia
trzeciego.
4. Dany jest trójkąt ostrokątny ABC o bokach a, b, c i kątach
α,β,γ. Wykaż, że b
2+c
2−a
2/a
+c
2−b
2=tgbeta/tgalfa.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w tych zadankach. Przepraszam za słowne nazwy kątów ale cos
popsułam i nie chce wyjść inaczej

pozdrawiam i życzę miłego wieczoru
18 mar 20:26
ejendi:
1.)A=(−5,5), C=(8,6)
B(7,−1)
D(0,10)
P=75
AB⊥ do y=2x przez A
y−5=−0,5(x+5); y=−0,5x+2,5
⊥ do y=2x przez C
y=−0,5x−3+8=−0,5x+5
E przecięcie y=2x z AB
E(1,2)
F przecięcie y=2x z CD
F(4,8)
B(2*Ex−Ax,2*Ey−Ay)=(2+5,2*2−5)=(7,−1)
podobnie D(0,10)
h=|EF|
a=|AB|
b=|CD| itd...
18 mar 22:32
Mila: 3) w(x)=ax
3+bx
2+cx+d
z warunków zadania
8a+4b+2c+d=3
−8a+4b−2c+d=2
dodajemy stronami
8b+2d=5
zrób analizę wyrażenia i daj odpowiedź.
18 mar 22:43
Gustlik:

1. Punkty A=(−5,5), C=(8,6) są przeciwległymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD, w
którym
AB jest równoległe do CD. Prosta o równaniu y=2x jest osią symetrii tego trapezu. Oblicz
współrzędne wierzchołków B i D oraz pole tego trapezu.
Wyznaczam równanie prostej AB zawierajacej podstawę "dolną" tego trapezu:
| | 1 | |
a=− |
| − z warunku prostopadłości do prostej y=2x |
| | 2 | |
Wstawiam współrzędne p−tu A leżącego na tej prostej:
y=−U{1]{2}x+b
1
Wyznaczam współrzędne środka M podstawy AB:
{y=2x
4x=−x+5
5x=5 /:5
x=1
y=2
M=(1, 2)
A=(−5,5)
−5+x
B=2
x
B=7
5+y
B=4
y
B=−1
B=(7, 1)
Wyznaczam równanie prostej CD zawierającej "górną" podstawę tego trapezu:
y=−U{1]{2}x+b
2 − z równoległości do AB ten sam wsp. kierunkowy
Wstawiam wsp. C=(8,6) leżącego na niej:
6=−4+b
2
b
2=10
Pr. CD: y=−U{1]{2}x+10
Liczę wsp. p−tu N będącego środkiem CD
{y=2x
{y=−U{1]{2}x+10
2x=−U{1]{2}x+10 /*2
4x=−x+20
5x=20 /:5
x=4
y=8
N=(4, 8)
C=(8,6)
8+x
D=8
x
D=0
6+y
D=16
y
D=10
D=(0, 10)
Trapez ma wierzchołki:
A=(−5,5)
B=(7, 1)
C=(8,6)
D=(0, 10)
Dzielę trapez wektorami na trójkąty ABC i ACD i liczę ich pola z wyznacznika wektorów:
AB
→=[7−(−5), 1−5]=[12, −4]
AC
→=[8−(−5), 6−5]=[13, 1]
AD
→=[0−(−5), 10−5]=[5, 5]
Liczę wyznacznik d
1=d(AB
→, AC
→)
d
1=
| 12 −4 |
| 13 1 |
=12*1−(−4)*13=12+52=64
Liczę wyznacznik d
2=d(AC
→, AD
→)
d
1=
| 13 1 |
| 5 5 |
=13*5−1*5=65−5=60
Pole trapezu = P
1+P
2=32+30=62
Na wszelki wypadek proszę o sprawdzenie, czy nie popełniłem błędów rachunkowych, bo obliczeń
było sporo. Ale na pewno taką metodą mozna to rozwiazać.
18 mar 23:11
Gustlik: Sorki, zauważyłem błąd:
Trapez ma wierzchołki:
A=(−5,5)
B=(7,
−1)
C=(8,6)
D=(0, 10)
Dzielę trapez wektorami na trójkąty ABC i ACD i liczę ich pola z wyznacznika wektorów:
AB→=[7−(−5), −1−5]=[12, −6]
AC→=[8−(−5), 6−5]=[13, 1]
AD→=[0−(−5), 10−5]=[5, 5]
Liczę wyznacznik d1=d(AB→, AC→)
d1=
| 12 −6 |
| 13 1 |
=12*1−(−6)*13=12+78=90
| | 1 | |
Pole ΔABC=P1= |
| *|d1|=45 |
| | 2 | |
Liczę wyznacznik d2=d(AC→, AD→)
d1=
| 13 1 |
| 5 5 |
=13*5−1*5=65−5=60
Pole ΔACD=P2=U{1]{2}|d2|=30
Pole trapezu = P1+P2=45+30=75
Teraz powinno być dobrze, ale proszę jeszcze sprawdzić.
18 mar 23:20
Mila: 4) jutro, dobranoc
18 mar 23:51