prosze o pomoc
prosze o pomoc !!!!!: 1Napisz równanie prostej prostopadlej do prostej 2x−3y+5=0 przechodzacej przez punkt A(−1,−3)
2napisz równanie prostej równoległej do prostej −x + 4y −1=0 przechodzacej przez punkt B(4,−1)
3dane są punkty a (1,2) b (−3,−2) napisz rownanie symetralnej odcinka AB
4Punkty A(4,−4), B(2,3), C(a,0) sa wspolliniowe, wyznacz a
5Dla jakiego m proste y=(2−m)x+1 i y= 3x −4 sa prostopadle a dla jakiego m rowonolegle
6Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(2,−4) B(2,−3) C(1,4) oblicz pole tego trojkata
7 dla jakiego m punkt S(m+2, 5) jest srodkiem odcinka o koncach A(2m, −3) B(−2,−1)
8napisz rownanie okregu o srednicy AB gdzie A(−4,−5) B(−3,−1)
9wyznacz wspolrzedne srodka i promien okregu o rownaniu (x−5)2 +(y+3)2=18
10Prosta o rownaniu −x +2y +3 jest styczna do okregu o srodku (−2,−1) napiisz rownanie okregu
11Napisz rownanie okregu o srodku (5, −3) stycznego do osi OX
12Prosta o rownych y = 2x+3 i x+y −12=0 zawieraja dwa boki trójkata prostokatnego. wyznacz
wierzcholki tego trojkata wiedzac ze do prostej zawierajacej trzeci bok nalezy punkt P(2,1)
13Punkty A(−1,1) C(5,−1) sa przeciwleglymi wierzcholkami kwadratu ABCD. wyznacz wspolrzedne
pozostalych wierzcholkow tego kwadratu
18 mar 20:22
dero2005:
1)
2x − 3y + 5 = 0
3y = 2x + 5
y = ax + b
| | 2 | |
a = |
| → współczynnik kierunkowy prostej
|
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
a1 = − |
| = − |
| = − |
| → współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej
|
| | a | | | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
y1 = a1(x − xA) + yA = − |
| (x + 1) − 3 = − |
| x − |
| → równanie prostej |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
prostopadłej przechodzącej przez punkt A
18 mar 20:58
dero2005:
2)
−x + 4y − 1 = 0 → równanie ogólne prostej
| | 1 | | 1 | |
y = |
| x + |
| → równanie kierunkowe prostej
|
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
a = |
| → współczynnik kierunkowy prostej
|
| | 4 | |
| | 1 | |
a1 = a = |
| → współczynnik kierunkowy prostej równoległej
|
| | 4 | |
y
1 = a
1(x − x
B) + y
B → wzór na równanie prostej o współczynniku a
1 przechodzącej przez
punkt B
dokończ
18 mar 21:04
dero2005:
3)
wzór na symetralną odcinka
√(x − xA)2 + (y − yA)2 = √(x − xB)2 + (y − yB)2
albo taki
(2x − xA − xB)(xA − xB) + (2y − yA − yB)(yA − yB) = 0
xA = 1
yA = 2
xB = −3
yB = −2
dokończ
18 mar 21:13
dero2005:
4)
| yB−yA | | yC−yA | |
| = |
|
|
| xB−xA | | xC−xA | |
x
A = 4
y
A = −4
x
B = 2
y
B = 3
x
C = a
y
C = 0
dokończ
18 mar 21:21
dero2005:
5)
y = (2−m)x + 1 i y = 3x − 4
⊥ (2 − m)*3 = −1 m = dokończ
|| 2 − m = 3 m = dokończ
18 mar 21:25
prosze o pomoc !!!!!: a = 2 dobrze obliczylam
18 mar 21:28
18 mar 21:33
prosze o pomoc !!!!!: 7−2 = 4a−4
co dalej
18 mar 21:36
dero2005:
mnożymy na krzyż
7(a−4) = −2*4
7a − 28 = −8
7a = −8 + 28 = 20 |: 7
18 mar 21:56
Anna: γ=−1/2−3/2
2 mar 14:00