nierówności
geodeta: Wskaż nierówność opisującą przedział (−
∞,−7)U(−1,+
∞)
Odpowiedź to |x+4|>3
Może ktoś mi to wytłumaczyć dlaczego tak jest. Proszę o dokładne obliczenia.
18 mar 20:19
Grander: pomagam
18 mar 20:22
Tragos: z interpretacji graficznej można szybko, łatwo i przyjemnie to wywnioskować
18 mar 20:24
18 mar 20:25
Aga1:

1) możesz rozwiązać tradycyjnie
x+4>3 lub x+4<−3
x>−1 lub x<−7
zaznaczyć na osi i wyjdzie odp.
Możesz zaznaczyć na osi x
−4 Od tej liczby odmierzyć 3 jednostki w prawo i 3 jednostki w
lewo
i zaznaczyć zbiór tych liczb których odległość od −4 jest większa od 3.
18 mar 20:28
geodeta: Dzięki za pomoc
18 mar 20:31
geodeta: Teraz już rozumiem
18 mar 20:31
pigor: ... , np. tak :
znajdujesz środek odcinka na osi OX o końcach −7 i −1 , czyli punkt 12[−7+(−1)] = −4
i szukasz takiej wartości m , że |x−(−4)| >m ⇔ −m< x+4 < m ⇔ −m −4 < x < m−4,
gdzie
−m−4= −7 i m−4= −1 ⇔ m=3 i m=3 , więc |x+4|>3 − szukana nierówność
18 mar 20:38
geodeta: spoko
18 mar 20:39