matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;)
zuuuzia:
Mógłby ktoś luknąć? Oblicz stosunek sumy promieni okregu opisanego i wpisanego w trojkat prostokatny do sumy przyprostokatnych tego trojkata.
18 mar 20:17
Aga1:
a+b−c
r=
2
1
R=
c
2
c−przeciwprostokątna, a,b − przyprostokątne
r+R
=
a+b
18 mar 20:20