układ równań
geodeta: | | 1 | |
Rozwiąż układ równań |
| x−6y−3(−y+x)=4 |
| | 2 | |
Odpowiedź to: x=2 i y=−3
18 mar 20:16
Vanilla: z drugiego równania wyznacz y i podstaw do pierwszego, wtedy bedziesz mial równanie z 1
niewiadomą, potem doliczasz y i gotowe
18 mar 20:23
geodeta: Nie wychodzi mi
18 mar 20:38
pigor: ... dane równania są równoważne równaniom :
x−12y−6(−y+x)=8 i y+12x=6x−3y ⇔ −5x−6y=8 i 6x=−4y ⇔ 2y=−3x i −5x−3*2y=8 ⇔
2y=−3x i −5x+9x=8 ⇔ 4x=8 i 2y=3x ⇔ x=2 i y=3 ⇔
(x,y)=(2,3) . ...
18 mar 20:47
Beti: Po pierwsze uporządkuj oba równania:
| | 1 | |
|
| x−6y+3y−3x=4 /*2 − żeby nie było ułamków
|
| | 2 | |
| | 1 | |
|
| y+y=2x−4x /*3 − ll − − ll −
|
| | 3 | |
x−12y+6y−6x=8
y+3y=6x−12x
−5x−6y=8
4y=−6x /:4
| | 3 | |
−5x−6*(− |
| x)=8 − rozwiąź a otrzymasz wartość x |
| | 2 | |
18 mar 20:51
geodeta: ok. wyliczyłem
18 mar 20:53