.................................................
marcin: Wyznacz równania prostych stycznych dookręgu o równaniu x2+4x+y2−6y=7 nachylonych do osi X
pod takim kątem alfa, że sin(alfa)=−2cos(alfa)
Umie ktos?
18 mar 20:14
rumpek:
1
o
sinα = −2cosα / : cosα
tgα = −2
y = ax + b
a = tgα ⇒ a = −2
y = −2x + b
2x + y − b = 0 (postać ogólna)
2
o
x
2 + 4x + y
2 − 6y − 7 = 0
(x
2 + 4x + 4) − 4 + (y
2 − 6y + 9) − 9 − 7 = 0
(x + 2)
2 + (y − 3)
2 = 20
S(−2,3) r = 2
√5
3
o
d = r
| | |−2 * 2 + 1 * 3 − b| | | |−4 + 3 − b| | | |−b − 1| | |
d = |
| = |
| = |
| |
| | √22 + 12 | | √5 | | √5 | |
10 = |−b − 1|
−b − 1 = 10 ∨ −b − 1 = −10
−b = 11 ∨ −b = −9
b = −11 ∨ b = 9
18 mar 20:19
miniek: o kurwa
18 mar 20:20
rumpek:
18 mar 20:20
oo: .
18 mar 20:25