Uklad rownan nie oznaczony
Raczek: {x−2y=8
{−1/2x+y=a
wychodzi mi z tego:
y=−4+1/2x
y=a+1/2x
co dalej

uklad rownan bedzei nei oznaczony gdy a wynosi
10 kwi 12:22
tim: A jaki to układ nieoznaczonn?
10 kwi 12:23
Raczek: taa
10 kwi 12:26
tim: Jaki to jest układ nieoznaczony?
1193
10 kwi 12:27
tim: Jakby co nieoznaczony razem
10 kwi 12:29
Raczek: a nie.
takie jest pytanei
UKLAD ROWNAN BEDZIE NIE OZNACZONY GDY A WYNOSI:
a)−4
b)4
c)8
d)dowolna liczba.
10 kwi 12:31
tim: No dobrze

, ale co to jest układ
nieoznaczony [napisz]
10 kwi 12:32
Raczek: ma nieskonczenie wiele rozwiazan
10 kwi 12:38
tim: NO

Pomyśl kiedy układ:
y = −4 + 1/2x
y = a + 1/2x
Ma nieskończenie wiele rozw.?
10 kwi 12:40
Raczek: nie mam pojecia
10 kwi 12:40
Raczek: chodzi o metode przeciwnych wspolczyunnikow ? ze jak tam jest y=−4+1/2x
y=a+1/2x
czyli ma byc −4
10 kwi 12:42
Raczek: *współczynników
10 kwi 12:43
tim: Tak...

Będzie −4
10 kwi 12:43
Raczek: dziwne no ale dobra
10 kwi 12:45
tim: Raczek, bo obojętnie jaką liczbę wstawisz za x będzie się zgadzało
10 kwi 12:45
Bogdan:
Wyznaczamy wyznaczniki ukladu równań:
W, W
x, W
y.
1. Układ jest oznaczony <=> W ≠ 0
| | Wx | | Wy | |
Jest 1 rozwiązanie: x = |
| oraz y = |
|
|
| | W | | W | |
2. Układ jest nieoznaczony (tożsamościowy) <=> W = 0 i W
x = 0 i W
y = 0.
Jest nieskończenie wiele rozwiązań.
3. Układ jest sprzeczny <=> W = 0 i W
x ≠ 0
lub
W = 0 i W
y ≠ 0
Brak rozwiązań.
Raczek, wyznacz wyznaczniki układu.
10 kwi 12:46
tim: Bogdan, nie wiadomo, czy to Raczek potrafi (zależy jaki poziom)
10 kwi 12:47
Bogdan:
Można bez wyznaczników, zaraz to pokażę
10 kwi 12:50
Raczek: 'tim: Raczek, bo obojętnie jaką liczbę wstawisz za x będzie się zgadzało ''
i tyle mi wystrczy,
a jesli chodzi o moj poziom jest chyab za niski
10 kwi 12:51
tim: Nie.. poziom w sensie, klasa.
10 kwi 12:52
Bogdan: ≠
Układ równań trzeba zapisać w postaci równań kierunkowych prostych:
y = a1x + b1
y = a2x + b2
1. Układ jest oznaczony <=> a1 ≠ a2
Proste przecinają się w 1 punkcie.
2. Układ jest nieoznaczony <=> a1 = a2 i b1 = b2
Proste pokrywają się, mają nieskończenie wiele punktow wspólnych.
3. Układ jest sprzeczny <=> a1 = a2 i b1 ≠ b2
Proste są równoległe, nie mają punktów wspólnych.
10 kwi 12:55
Bogdan:
Zadań nie rozwiązuję się metodą prób i błędów. To zadanie trzeba rozwiązać
jedną z podanych przeze mnie metod.
10 kwi 12:56
tim: A tak, że jest nieoznaczony, np. gdy są dwa takie same wzory? [tak nas uczyli w I GIM]
10 kwi 12:57
Bogdan:
Wszystko trzeba uzasadniać i formalnie zapisać.
Poprawne rozwiązanie tego zadania jest następujące.
1. x − 2y = 8
2. −12x + y = a
Pierwszy sposób:
| 1 −2 |
W = | | = 1 − 1 = 0
| −12 1 |
| 8 −2 |
Wx = | | = 8 + 2a
| a 1 |
| 1 8 |
Wy = | | = a + 4
| −12 a |
Wx = 0 <=> 8 + 2a = 0 => a = −4
Wy = 0 <=> a + 4 = −4
Odp.: Układ jest nieoznaczony dla a = −4.
Drugi sposób:
1. x − 2y = 8 => y = 12x − 4, a1 = 12, b1 = −4
2. −12x + y = a => y = 12x + a, a2 = 12, b2 = a
Układ jest nieoznaczony <=> a1 = a2 = 12 i b1 = b2 => a = −4
Odp.: Układ jest nieoznaczony dla a = −4.
10 kwi 13:27