graniastosłup
kacper: Wysokość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 4cm a kąt nachylenia jego
przekątnej do płaszczyzny podstawy ma miarę 30℃. Ile ma przekątna tego graniastosłupa?
Gdyby ktoś mógł wytłumaczyć? Nie wiem czy w tym zadaniu trzeba sięgać po tabelkę i sprawdzić
ile wynosi 30℃ czy od czego zacząć?
18 mar 19:52
Beti: Po pierwsze zrób rysunek. Jak już go będziesz miał, to zobaczysz, że wystarczy zastosować sin i
... po bólu
dokończ a znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie
18 mar 20:00
kacper: Wbrew pozorom niewiele dostrzegam w geometrii przestrzennej

Mam rysuneczek, taki jeszcze jestem w stanie narysować
Spróbuję dokończyć. Chyba to na krzyż się robi, więc jest 1D i 8 d=8 cm
Coś takiego?
Jeśli tak a nawet jeśli nie, to bardzo proszę mi wytłumaczyć skąd taki wzór sin30℃ =
HD
oraz skąd
12=
4D
18 mar 20:05
Beti: skoro masz rysuneczek, to powinieneś zauważyć w tym graniastosłupie trójkąt prostokątny
utworzony przez: przekątną podstawy(d), przekątną graniastosłupa(D) oraz wysokość
graniastosłupa(H). W tym trójkącie miedzy bokami: d i D jest kąt 30
o.
| | H | |
Z def. funkcji sin mamy: sin30o = |
|
|
| | D | |
| | 1 | |
a ponieważ sin30o = |
| oraz H = 4 (jest w treści), to podstawiasz te dane do równania i |
| | 2 | |
masz:
i teraz np mnożysz na krzyż(tak jak pisałeś): D = 8 THE END
18 mar 20:12
kacper: Beti świetnie tłumaczysz. Nie to co pani Gabrysia

Dziękuję, kłaniam się, niech Bóg ci w dzieciahc wynagrodzi.
18 mar 20:14
Beti:
18 mar 20:20