Mam sprawdzian z tych 3 zadań z geometrii przestrzennej - proszę bardzo o pomoc
paulincia934: Byłabym bardzo wdzięczna o wykonanie tych 3 zadań!
1. Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu o krawędziach podstawy 3 i 4 wiedząc, że pole
powierzchni bocznej bryły wynosi 112.
2. Podstawą graniastosłupa jest trójkąt równoramienny o podstawie 4 i kącie przy podstawie 30
stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tej bryły wiedząc, że jej wysokość wynosi 8.
3. Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku 5. Oblicz długość przekątnej bryły i wyznacz
miarę kąta jaki tworzy ona z płaszczyzną podstawy, jeżeli pole powierzchnii bocznej wynosi 80.
18 mar 19:48
Eta:
heh

Ja też bym chciała żeby ktoś pomył za mnie "gary" po obiedzie

Idę zmywać, bo mnie z domu wyrzucą
18 mar 20:02
Mila: 1)2*(3*4)+2*(3*H)+2*(4*H)=112
oblicz H
d=
√32+42+H2
P
Δ=1/2*4*h
P
c=
..
3)pb=4*5*H=80
H=4
d jak w pierwszym zadaniu.
18 mar 21:56