całka
PuRa: Całka:
Jak taką całkę rozwiązać?
18 mar 19:46
Krzysiek: podstawienie: t=1−x
2
| | f'(x) | |
i korzystasz ze wzoru: ∫ |
| =ln|f(x)| +C |
| | f(x) | |
18 mar 19:56
PuRa: Dzięki wielkie

A jeżeli chodzi np. o całkę:
18 mar 20:03
18 mar 20:05
18 mar 20:06
PuRa: no ale co dalej ?
−xdx = dt
a na dole mam x
3
18 mar 20:09
PuRa: no ale co dalej ?
−xdx = dt
a na dole mam x
3
18 mar 20:09
Krzysiek:
a z tą drugą całką:
t=x
3
18 mar 20:23
PuRa:
Ale jak to ma się do całki? jak podstawić...
18 mar 20:34
PuRa: Albo jak np. mamy:
∫ xsin4x dx i tutaj wykonuje przez części: f(x) = x f'(x) = 1 g'(x) = sin4x g(x) = −cos4x
i wychodzi mi: −xcos4x + sin4x + C
to jest dobrze? czy coś źle rozumuje? ..
18 mar 20:37
Krzysiek: | | e1/x | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx =∫e1/x *(− |
| ) * (− |
| ) dx |
| | x3 | | x | | x2 | |
następnie przez części różniczkując t
następny zadanie
g'(x)=sin4x
zauważ, że jak zróżniczkujesz teraz g(x) to otrzymasz: g'(x)
18 mar 20:39
PuRa: Przepraszam, że taka 'domolna' jestem ale całek dopiero się uczę, i nie wszystko jest dla mnie
jasne
| | 1 | |
po postawieniu za t = |
| |
| | x | |
| | 1 | |
mam: ∫ e1/x * ( − |
| ) i co dalej? |
| | x | |
jak mam całkę z sin4x to ona nie równa się − cos4x ?
18 mar 20:50
Krzysiek: po pierwsze nie zapominaj o dt,dx...
| | 1 | |
'mam: ∫e1/x * (− |
| ' źle... po podstawieniu nie możesz już mieć x tylko t |
| | x | |
to co ja rozpisałem po podstawieniu mamy:
∫e
t *(−t) dt =−∫e
t *t dt
i tą całkę przez części
f(t)=t
g'(t)=e
t
∫sin4x dx ≠−cos4x
wystarczy zróżniczkować prawą stronę
aby obliczyć:∫sin4x dx wykonujemy podstawienie:
t=4x
czyli dt=4dx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
więc mamy: ∫sint |
| dt =− |
| cost +C =− |
| cos4x |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
18 mar 21:01