ciąg arytmetyczny - pomocy!
Vanilla: Wyznacz wszystkie wartości x dla których ciag (|x−1|, 2, |x+3|) jest malejącym ciągiem
arytmetycznym
18 mar 19:41
Artur z miasta Neptuna:
| | |x+3| − |x−1| | |
czyli ... 2 − |x−1| = |x+3| − 2 = |
| < 0 |
| | 2 | |
zrób z tego ze dwa równania i jedną nierówność i rozwiąż
18 mar 19:51
Aga1:
Ix+3I+Ix−1I=4
Gdy x<−3
−x−3−x+1=4
−2x=6
x=−3 brak rozwiązań
Gdy x∊<−3,1)
x+3−x+1=4
0=0
Rozwiązaniem jest przedział <−3,1)
Gdy x≥1
to...
18 mar 20:14
pigor: ... otóż, z warunków zadania : powiem " w pamięci ", że
|x−1|+|x+3|=4 , czyli na osi liczbowej suma odległości x−ów od 1 i −3 jest równa 4 ⇔
x=1 lub x=−3 , z których tylko
x=−3 spełnia warunki zadania dając ciąg (4,2,0) ...
18 mar 20:22
pigor: ... o przepraszam jest cały przedział <−3;1> takich x , że suma odległości od 1 i −3 jest
równa 4 . ...
18 mar 20:26