prawdopodobieństwo
Pablo: Witam, proszę o pomoc w zadaniu z prawdopodobieństwa.
Strzelano z dwóch dział do tego samego celu. W określonym czasie oddano z pierwszego
działa 9 strzałów, a z drugiego 10 strzałów. Pierwsze działo trafia średnio 8 razy na 10
strzałów, drugie natomiast 7 razy na 10 strzałów. Cel zostaje zniszczony, jeśli co
najmniej 1 pocisk trafi w cel.
a) Oblicz prawdopodobieństwo tego, że cel został zniszczony.
b) Pocisk trafił w cel. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że celny strzał pochodzi z
pierwszego działa?
Naprawdę nie wiem jak to zrobić, w a) myślałem żeby obliczyć P(A') czyli że żadna ze
strzał nie trafia w cel, ale i tak nie wiem co zrobić.
10 kwi 11:51
Pablo: proszę o pomoc w tym zadaniu
10 kwi 14:17
Coma13: Tzn może Ci to pomoże... bo mi się te wyniki wydają nieprawdopodobne ale błędu w sposobie
nie widzę... jak masz wyniki może w jakimś zbiorze zadań to podaj porównamy
pkt a)
oblicz prawdopodobieństwo trafienia w 9 próbach dla pierwszego działa 8/10 = x/9 →
x=8*9/10=7,2
Teraz policzysz zdarzenia przeciwne do trafienia czyli żadna kula nie trafia:
1 działo: P(A')1 = ((9−7,2)/9)9 9 ponieważ jest 9 prób
2 działo: P(A')2 = ((10−8)/10)10 10 ponieważ jest 10 prób
P(A') = P(A')1 + P(A')2 = 0,000000512 + 0,0000059049 = 0,0000064169
P(A) = 1 − P(A') = 0,9999935851
pkt b) − tzn tutaj improwizuje bo nie wiem
P(A)1 = 1 − P(A')1 = 0,999999488
P(A)2 = 1 − P(A')2 = 0,9999940951
P = P(A)1 / (P(A)1+P(A)2) = 0,50000134822932572638012680431785
według kalkulatora Windows
10 kwi 14:32
Coma13: Pablo
10 kwi 14:45
Pablo: no niestety nie posiadam odpowiedzi do tego zadania. Dziękuje za pomoc, spróbuję
zrozumiec.
10 kwi 14:49
Coma13: tzn wychodze z założenia że jeżeli np rzucam monetą i chce wyrzucić 5 razy orła to mam
P=(0.5)5 i tak samo tutaj zrobiłem
10 kwi 14:52