Wielomiany- pomocy!
Vanilla: Jednym z pierwiastków wielomianu W(x) stopnia trzeciego jest liczba 1 a suma pozostałych dwóch
pierwiastków jest równa 0. Do wykresu tego wielomianu należy punkt A(3,1). Wiedząc, że reszta
z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−2 jest równa −2 wyznacz wzór tego wielomianu i
uporządkuj go malejąco.
18 mar 19:37
Aga1:
x1+x2=0⇒x2=x1
W(x)=a(x−1)(x−x1)(x+x1)
w(3)=1⇒2a(3−x1)(3+X1)=1
W(2)=−2⇒a(2−x1)(2+x1)=−2
Rozwiąż układ równań wyliczając a i x1
18 mar 19:42
Aga1: powinno być x2=−x1, a podstawione jest dobrze.
18 mar 19:43
rumpek:
1 sposób
W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d (stopnia trzeciego)
| ⎧ | W(1) = 0 | |
| ⎨ | W(3) = 1 |
|
| ⎩ | W(2) = −2 | |
Oraz x
1 = −x
2 (te miejsca zerowe muszą być liczbami przeciwnymi, tylko wtedy suma daje 0)
2 sposób
W(x) = a(x − b)(x − c)(x − d)
W(x) = a(x − 1)(x − x
1)(x − x
2)
W(x) = a(x − 1)(x − x
1)(x + x
1)
I teraz tylko podstawić:
18 mar 19:44
Vanilla: w pierwszej linijce chyba powinno być x2=−x1 ?
18 mar 19:46
Vanilla: dziękuje za pomoc!
18 mar 19:46