sześcian
kacper: Hej, jestem głupi i leniwy a jutro mam sprawdzian z geometrii przestrzennej.
Objętość sześcianu jest równa 27cm3. Suma długości jego krawędzi bocznych to? Wiem, że
odpowiedź to 12 cm ale nie rozumiem jak do tego dojść. Wytłumaczy ktoś to zadanie
półinteligentowi, który za dwa miesiące zdaje maturę ?
18 mar 19:34
Basiek: półtorej miesiąca
18 mar 19:36
Saizou : v=a3=27 wylicz a i pomnóż 4, bo ilość krawędzi bocznych sześcianu to 4
18 mar 19:36
Aga1: Ze wzoru na objętość sześcianu oblicz krawędź a.
Ile jest krawędzi bocznych?
18 mar 19:37
rumpek:
V = a3
27 = a3
a3 = 33
a = 3
krawędzi bocznych (4 tylko)
3 + 3 + 3 + 3 = 3 * 4 = 12
18 mar 19:38
kacper: No tak, za półtorej − nie dość, że głupi to liczyć nie potrafi.
Więc tak:
V= a3
V=27cm3
a=3 ?
Nie wiem czy 3 bo nie wiem jak to wyliczyć, czylo chodzi że 3 do trzeciej to 27?
No ale dajmy na to, że 3 i to już 3x4=12 cm?
18 mar 19:41
kacper: O, to dziękuję. Proszę mi powiedzieć dlaczego są 4 krawędzie boczne? Chodzi o to, że to się
widzi z rysunku, któego trzeba jeszcze umieć narysować czy zawsze 4 czy jak?
18 mar 19:42
Saizou : 3√27=3 bo 33=27
18 mar 19:43
kacper: Dzięki, to zadanie mogę jeszcze zrobić chyba
18 mar 19:46
Saizou :

czerwone to krawędzie boczne
18 mar 19:48
kacper: Dzięki Saizou!
Od dziś już wiem co to są krawędzie boczne xD
Jeszcze żebym wszystkie rysunki dobrze rysował.
18 mar 19:50
Saizou : krawędzie boczne w graniastosłupach łączą podstawy
18 mar 19:50
Saizou : warto też zapamiętać że jak mamy w podstawie n−kąt to ilość krawędzi bocznych jest równa n
18 mar 19:52
kacper: Dzięki, ja to sobie wszystko na kartce zapisze
18 mar 19:54
ajj: półtora miesiąca, a nie półtorej
19 mar 13:34