ANALITYCZNA
prosze o pomoc !!!!!: 1Napisz równanie prostej prostopadlej do prostej 2x−3y+5=0 przechodzacej przez punkt A(−1,−3)
2napisz równanie prostej równoległej do prostej −x + 4y −1=0 przechodzacej przez punkt B(4,−1)
3dane są punkty a (1,2) b (−3,−2) napisz rownanie symetralnej odcinka AB
4Punkty A(4,−4), B(2,3), C(a,0) sa wspolliniowe, wyznacz a
5Dla jakiego m proste y=(2−m)x+1 i y= 3x −4 sa prostopadle a dla jakiego m rowonolegle
6Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(2,−4) B(2,−3) C(1,4) oblicz pole tego trojkata
7 dla jakiego m punkt S(m+2, 5) jest srodkiem odcinka o koncach A(2m, −3) B(−2,−1)
8napisz rownanie okregu o srednicy AB gdzie A(−4,−5) B(−3,−1)
9wyznacz wspolrzedne srodka i promien okregu o rownaniu (x−5)2 +(y+3)2=18
10Prosta o rownaniu −x +2y +3 jest styczna do okregu o srodku (−2,−1) napiisz rownanie okregu
11Napisz rownanie okregu o srodku (5, −3) stycznego do osi OX
12Prosta o rownych y = 2x+3 i x+y −12=0 zawieraja dwa boki trójkata prostokatnego. wyznacz
wierzcholki tego trojkata wiedzac ze do prostej zawierajacej trzeci bok nalezy punkt P(2,1)
13Punkty A(−1,1) C(5,−1) sa przeciwleglymi wierzcholkami kwadratu ABCD. wyznacz wspolrzedne
pozostalych wierzcholkow tego kwadratu
18 mar 19:33
18 mar 19:35