Wyznacz x, jeżeli: log_x(2x-1)=2
iwa: Wyznacz x, jeżeli: logx(2x−1)=2
18 mar 19:26
Eta:
To równanie jest sprzeczne!
18 mar 19:30
Tragos: D: x > 0 i x ≠ 1 i 2x − 1 > 0
log
x(2x − 1) = 2
x
2 = 2x − 1
x
2 − 2x + 1 = 0
(x−1)
2 = 0
x − 1 = 0
x = 1 ∉ D
brak rozwiązań
18 mar 19:32
pigor: ... np. tak :
log
x(2x−1)=2 i x>0 i x≠1 i 2x−1 >0 ⇔ x
2=2x−1 i x>0 i x>
12 i x≠1 ⇔
x
2−2x+1=0 i
x∊(12;1)U{1;+∞)=Dr ⇒ (x−1)
2=0 ⇔
x−1=0 ⇔ x=1 ∉ Dr , więc
dane równanie ma
0 (nie ma ) rozwiązań . ...
18 mar 19:34
iwa: Dziekuję
18 mar 19:45