Najdłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość p
Rafik: Rozwiązuje zadania do jutrzejszego sprawdzianu ze stereometrii i cienko mi to idzie... Między
innymi tego zadania nie mogę rozgryźć, będę wdzięczny za pomoc. Kombinowałem coś z wysokością
trójkąta równobocznego i funkcjami tryg. (cosinusem) ale nie idzie...

Najdłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość p i tworzy z krótszą
przekątną podstawy wychodzącą z tego samego wierzchołka kąt o mierze α. Oblicz objętość
graniastosłupa. Dla jakich α zadanie ma rozwiązanie.
18 mar 19:22
Rafik: Błagam pomóżcie,jutro mam sprawdzian! : (((
18 mar 20:13
Mila: α∊(π/3,π/2)
masz odpowiedź na objętość, czy Ci napisać?
18 mar 20:42
Mila: Podaj mi odpowiedź, bo nie wiem, czy nie mam błędu rachunkowego.
18 mar 21:10
Rafik: V=
p3/2cos
2α
√4sin2α−1, α(
pi6,
pi2)
Prosiłbym o całe rozwiązanie krok po kroku, muszę wiedzieć skąd co się wzięło
18 mar 22:55
Mila: Zrobisz rysunek z oznaczeniami? czy ja mam zrobić?
18 mar 22:58
Mila:
18 mar 23:06
Mila: d=a√3 krótsza przekątna podstawy ,
KątFBE'=α ,
wierzchołki u góry A',B', C' D'E'F'
H2+(2a)2=p2 w ΔE'EB H − wysokość gran. ⇔H2=p2 −4a2
f2=a2+H2 w ΔFEE'
wΔFBE':
f2=p2+d2−2pdcosα
⇔a2+H2 =p2+d2−2pdcosα
a2+p2 −4a2=p2+d2−2pdcosα
podstaw za d i oblicz a
spróbuj dalej policzyć, wszystko ładnie wyjdzie.
α∊(π/6,π/2)
Jak będą kłopoty to napiszę, ale to się źle pisze.
18 mar 23:19
Millenium: ok dzięki wielkie,musiał mnie ktoś naprowadzić

Dalej powinienem sobie poradzić. DZIĘKUJĘ :
))
18 mar 23:23
Mila:
18 mar 23:24
trel: Mógłby mi ktos to rozpisać, będzę wdzięczzna.
9 mar 19:41
trel: Mi wszło tak: V= 1/2 * p √ 3 3+3p2−2√ 3 cosα * (p2 − 4p 3+3p2−2√3cosα)
9 mar 19:51
trel: 1/2 * nad kreską: p √3, pod kreską: 3+3p2 − 2√3cosα * p2 − nad: 4p, pod kreską:3+3p2 −
2√3cosα.
Napisałam tak, bo nic nie widać wcześniej
9 mar 19:54
trel: V= 1/2 * p √ 3 3+3p2−2√ 3 cosα * (p2 − 4p 3+3p2−2√3cosα)
9 mar 19:55
trel: Pomoże ktoś?
9 mar 19:55
Mila:
Czego nie rozumiesz, to było tak dawno, że muszę od początku rozwiązywać.
9 mar 19:56
trel: Nie wiem czy dobrze mi wyszło?
9 mar 20:12
trel: a, wiem, mam źle, bo niepotrzebnie podzieliam to wszystko przez 3!
9 mar 20:13
trel: ale nie wiem czy mimo tego nie zrobiłam jezcze jakiegoś błędu.
9 mar 20:14
Mila:
Jakie masz a?
Jaka masz H?
9 mar 20:26
trel: a2 = p2/(3+3p2−2√3cosα)
9 mar 20:37
Mila:
Zaczynam od wzoru:
a
2+p
2 −4a
2=p
2+d
2−2pdcosα ⇔
−3a
2=d
2−2pd cosα i d=a
√3
−3a
2=3a
2−2p*a
√3*cosα⇔
6a
2=2p*a*
√3*cosα
================
| | p2*cos2α | |
H2=p2−4a2=p2−4* |
| |
| | 3 | |
| | 4cos2 | | 3−4cos2α | |
H2=p2(1− |
| )=p2*( |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
======================
| | p2*cos2α*√3 | | √3−4cos2α | |
=6* |
| *p* |
| |
| | 3*4 | | √3 | |
| | p3*cos2α*√3−4cos2α | |
VGran.= |
| |
| | 2 | |
9 mar 20:44
trel: ok, dzieki wielkie

mam jeszcze jedno pytanie dotyczące kata. Zrobiłam, że to co pod pierwiastkiem musi być wieksze
od zera. Dlaczego odrzucam −
√3/2 ?
9 mar 21:03
Mila:
Ujemne wartości cosinus przyjmuje dla kątów rozwartych.
9 mar 21:05
trel: a dlaczego do 45 st a nie 90?
9 mar 21:54
Mila:
Badasz wyrażenie pod pierwiastkiem.
| π | |
| =90o. Nie ma tam kąta 45o. |
| 2 | |
9 mar 22:33