dwa trojkaty podobne maja pola rowne odpowiednio 49 cm2,98 cm2. skala podobienst
Sławek.: dwa trojkaty podobne maja pola rowne odpowiednio 49 cm2,98 cm2. skala podobienstwa jest
rowna
a 12
b 2
c 4
d √2
wiem, że pol;a trójkątów i ich skala podobienstwa jest do kwadratu.
Mi wyszło √2 zrobiłem to tak:
98/42 = k2 i wyszło mi, że k = √2 ale to chyba jest źle.
Co robię źle?
Pozdrawiam!
18 mar 19:21
Eta:
ok

k=
√2
18 mar 19:23
Sławek.: czyli jest to bez różnicy czy będe rozpatrywał to 49/98 = k
2 czy 98/49 = k
2?
18 mar 19:31
Eta:
| | 1 | | √2 | |
Nie masz takiej odpowiedzi k= |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
18 mar 19:33
Sławek.: aha czyli dobrze obliczyłem. a na przyszłość jak lepiej jest rozpatrywać to? od mniejszego pola
do większego czy na odwrót?
18 mar 19:33
Sławek.: hmm?
18 mar 19:37
Sławek.: to jak to jest wkoncu?
18 mar 19:44
Sławek.: pomozecie mi?
18 mar 19:48
Sławek.: nikt nie potrafi mi udzielić rady?
18 mar 19:52
Eta:
W czym?
Duży jest podobny do małego w skali k=
√2
| | 1 | | 1 | | √2 | |
a mały do dużego w skali |
| = |
| = |
| |
| | k | | √2 | | 2 | |
18 mar 19:56
Aga1: | | 1 | |
Mniejszy trójkąt jest podobny do większego w skali |
| , a większy do mniejszego w skali |
| | √2 | |
18 mar 19:57