geometria analityczna z liceum
m: Z punktu A=(−9,12) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu x2−12x+y2+16y=25 . Oblicz
długość odcinka łączącego punkty styczności.
18 mar 19:03
18 mar 19:04
Eta:
rumpek
18 mar 19:05
rumpek: 
dzięki
i jak
Eto patrzyłaś dzisiejsze zadania (dzisiejszo−wczorajsze) znowu bez rewelacji
18 mar 19:06
Eta:
Hmmm..... takie sobie
18 mar 19:11
m: juz wiem jak

dzieki
18 mar 19:12
rumpek: które najtrudniejsze w opinii fachowca

? w sumie wszystkie były w miarę, ale trzeba było
pomyśleć nad kombinatoryką
18 mar 19:12
rumpek: m już wiesz jak zrobić? czy jak wykupić abonament

?
18 mar 19:13
Eta:
Z tymi "kodami" .... troszkę pomyślunku

reszta to zad. typowe
18 mar 19:14
rumpek: 
w sumie zadanie 5 (z tym wykazaniem wielomianu) można było zrobić twierdzeniem o
pierwiastkach wymiernych i wychodzi znacznie szybciej niż prezentowane przez nich sposoby

bo bodajże, z tym nie uwzględnili w swoich odpowiedziach
18 mar 19:16
m: wiem jak zrobić, tzn chyba:
odległość AS = 25
bo masz wsp obu pkt to łatwo
r = 5*pierw3
i jeżeli C będzie punktem styczności to z pitagorasa go mozna wyliczyc dł odcinka AC
i teraz z pola 1/2 * SC * AC = 1/2 * PS * AS
P to punkt przecięcia się tego szukanego odcinka a odcinkiem AS
i wychodzi 2 pierw z 66
ostateczny wynik
18 mar 19:22
rumpek: wynik to 20
18 mar 19:25
m: a mógł byśwskazać błąd w moim rozumowaniu

?
18 mar 20:04