Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x) = x^2 - 6x + 8 w przedziale <4,5> jest
Sławek.: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x) = x2 − 6x + 8 w przedziale <4,5> jest:
Teraz mam takie pytanko.
Dotychczas sprawdzałem czy p należy do przedziału ( i wtym wypadku wyszło mi, że należy) a
jeżeli należało sprawdzałem czy f jest malejąca czy rosnąca w zależności od a.
w tym wypadku p nalezy do przedziału a funkcja jest usmiechnieta, wiec q powinno byc wartoscia
minimalną. niestety q wychodzi mi 4 a takeij odpowiedzi nie ma. Co robię źle?
18 mar 19:01
sla1: ale p = 3, więc nie należy
18 mar 19:04
Sławek.: ale ja jestem głupi, faktycznie taki błąd xD
to w takim razie jaka będzie odpowiedź?
18 mar 19:06
sla1: przedział <0,3>
18 mar 19:06
Sławek.: czyli odpowiedź?
A= 0
B = 3
C = 9
D = −16
?
18 mar 19:07
sla1: liczyśz wartość funkcji f(4)=0
i f(5)=3
18 mar 19:07
sla1: moment
18 mar 19:07
Sławek.: czyli chyba odpowiedź A ?
18 mar 19:09
sla1: odpowiedzią powinien być przedział...
18 mar 19:11
sla1: z rysunku to widać nawet przecież
18 mar 19:12
Sławek.: sorry, źle przeczytałem. miała być najmniejsza wartość. więc A?
18 mar 19:12
sla1: może liczba należaca do zbioru wartości

?, czy dokładnie jest napisane, zbiorem wartości
jest...?
18 mar 19:13
sla1: ano ok...
18 mar 19:14