(x+5)(x-1)(x-4)/x^2-16 = 0 ile ma rozwiązań. Mi wyszło 3 a ma być 2. :(
Sławek.: Witam!
(x+5)(x−1)(x−4)/x
2−16 = 0 ile ma rozwiązań. Mi wyszło 3 a ma być 2.
18 mar 18:54
Sławek.: hmm?
18 mar 18:58
Eta:
Założenie: x2−16 ≠0 ⇒ x≠4 i x≠ −4
zatem rozwiązania to: x= −5 v x= 1
18 mar 19:00
Sławek.: rozumiem. czyli dziedzinę czasem wartos wyznaczyć xD
18 mar 19:02
Eta:
Zawsze zaczynamy od wyznaczenia dziedziny
18 mar 19:04
Sławek.: myślałem, że w zadaniach zamkniętych mozna to sobie odpuscic
18 mar 19:06
Eta:

błędny wynik by Ci wyszedł ( 3 rozwiązania) a mają być 2
18 mar 19:10
paweł: x2−16≤0
14 kwi 16:40