ciągi
megg: Witam!
Mam takie oto zadanko, rozwiązałam je, tylko prosiłabym o sprawdzenie i ewentualne poprawienie
błędów i czy dobrze to rozumiem
| | pn+3 | |
Dany jest ciąg (an): an= |
| . Dla jakich p∊N+ podany ciąg jest malejący? |
| | n+1 | |
ciąg jest malejący ⇔ ⋀n∊N
+ a
n+1 − a
n <0
| | pn+p+3 | | pn+3 | | (pn+p+3)(n+1) − (pn+3)(n+2) | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| = |
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)(n+1) | |
| | pn2+2pn+p+3n+3−pn2−2pn−3n−6 | | p−3 | |
|
| = |
| |
| | (n+2)(n+1) | | (n+2)(n+1) | |
i teraz co? mam mnożyć obie strony przez kwadrat mianownika

bo nie bardzo wiem co dalej...
18 mar 18:50
Beti: W mianowniku wyrażenia jest: (n+2)(n+1). Ten iloczyn jest zawsze dodatni, poniewasz n ε
N+.
Zatem wyrażenie będzie ujemne wtedy, gdy jego licznik, czyli p−3 będzie ujemny.
Mamy zatem:
p − 3 < 0
p < 3
Odp.: ciąg będzie malejący dla p<3.
18 mar 19:16
Mila: p=1lub p=2
18 mar 20:45
Beti: a no tak

p jest liczbą naturalna dodatnią, więc nierówność p<3 spełniają tylko liczby: 1 i 2.
18 mar 21:00