liczby zespolone
mikołaj: Podane liczby zespolone przedstaw w postaci trygonometrycznej, mógłby ktoś mi krok po kroku
wyjaśnić jak to się robi?
7+7i
18 mar 18:40
mikołaj: 
?
18 mar 20:13
Tragos: a = 7
b = 7
|z| =
√72 + 72 =
√2 * 49 = 7
√2
| | a | | 7 | | 1 | | √2 | |
cosγ = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |z| | | 7√2 | | √2 | | 2 | |
| | b | | 7 | | 1 | | √2 | |
sinγ = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |z| | | 7√2 | | √2 | | 2 | |
ogólny wzór
z = a + bi = |z|(cosγ + isinγ)
u nas:
| | π | | π | |
z = 7 + 7i = 7√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
18 mar 20:21
mikołaj: a mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego jest 2 pod pierwiastkiem
√2*49
18 mar 20:25
mikołaj: nie już wiem
dzięki wielkie
18 mar 20:30
mikołaj: mógłby ktoś mi sprawdzić

−3+3i
|z|=2
√3
18 mar 20:51
Krzysiek: |z| źle..
argument musi być ten sam dla sin i dla cos ... nie mogą one być inne
18 mar 20:56
mikołaj: a mógłbyś powiedzieć w ktorym momencie jest źle
18 mar 20:59
mikołaj: już wiem dzięki
18 mar 21:00
18 mar 21:02
Tragos: γ musi ten być ten sam!
18 mar 21:05
Tragos: nom, i z tych dwóch równań wyznaczasz γ
18 mar 21:07
mikołaj: czyli π/4
18 mar 21:07
mikołaj: czli 3/4π
18 mar 21:08
Tragos: |z| =
√(−3)2 + 32 =
√18 =
√2 * 9 = 3
√2
a = −3
b = 3
| | −3 | | −1 | | −√2 | |
cosγ = |
| = |
| = |
| |
| | 3√2 | | √2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | √2 | |
sinγ = |
| = |
| = |
| |
| | 3√2 | | √2 | | 2 | |
18 mar 21:11
mikołaj: a mógłbyś podać mi z jakiego wzoru skorzystałeś na wyliczenie γ?
18 mar 21:17
Tragos: cosγ < 0 i sinγ > 0, więc γ jest z II ćwiartki
| | √2 | |
cos(x) = |
| , więc x = 450 |
| | 2 | |
18 mar 21:25