obwod
Raczek:

znowu problem

obwod tej figury wynosi 40m
wykonaj rownanie opisujace jej obwod.
10 kwi 11:35
tim:

No wiesz co, wstydź się

, takie proste.
1) Obwód, to są wszystkie bok idodane prawda?

2) Zapisz długości kolejnych boków.
a) 2a
b) a + 1
c) ?
d) 2a
e) a
f) ?
c) Przedstawione na rysunku. Spróbuj obliczyć.
f) Na rysunku w nstp. poście.
10 kwi 11:37
tim:

c) Spróbuj obliczyć c.
f) To samo. [Jest to suma boków u góry]
10 kwi 11:39
Raczek: C=a
a
f= 3a+1?
10 kwi 11:42
tim: Tak
10 kwi 11:46
Raczek: to ile bylby obwod? bo jak ja to licze to nie ma takiej odpowiedzi:
ja to licze tak"
a+1+a+ 2a+a+3a+1+2a=10a+2
a takiej odpowiedzi ne ma
10 kwi 11:47
tim: 10a + 2 = 40
10a = 38
a = 3,8?
A jakie są?
10 kwi 11:49
Raczek: a)10a+1=40
b)8a+2(a+1)=40
c)6a+2a+2=40
d)10a=42
10 kwi 11:54
Raczek: aha to chyba bedzie b . no nie?
10 kwi 11:56
tim: Raczek, a po rozpisuj każde z podpunktów...
a) 10a + 1 = 40
b) ..
c) ..
d) 10a −2 = 40
10 kwi 11:56
tim: No będzie b
10 kwi 11:56
Raczek: takie proste
10 kwi 11:58
tim: No banalne
10 kwi 11:58