ciągi
Paweł: Kilka lat temu w lesie rosło 10000 drzew. Obenie w lesie jest 16000 drzew. Ilelat trwało
zalesianie zalesianie jeśli co roku dosadzano 10% drzew ?
mi wyszło ok.6 lat a w odpowiedziach jest ok. 5 lat
18 mar 18:39
pigor: np. tak : niech
n=? − szukana liczba lat to
10000(1+10%)n=16000 ⇔ 1,1
n=1,6 ⇔ nlog1,1=log1,6 ⇔
| | log1,6 | |
n= |
| ≈ 4,9313 ≈ 5 lat . ...  |
| | log1,1 | |
18 mar 18:49
Paweł: a dlaczego w wykładniku jest n a nie n−1 ( tak ja zrobiłem bo zastosowałem wzór na a
n −ty
wyraz)
18 mar 18:54
Paweł: a dobra już chyba rozumiem
18 mar 19:02
Paweł: dzięki pigor
18 mar 19:02