Obliczyć sumę szeregu
Kama: ∑n(n+2)5n
Jak obliczyć sumę takiego szeregu?
Bardzo proszę o radę, bo sobie nie mogę z tym szeregiem poradzić.
18 mar 18:30
Kama: Obliczyć sumę szeregu Kama: ∑n(n+2)5n Jak obliczyć sumę takiego szeregu? Bardzo proszę o radę,
bo sobie nie mogę z tym szeregiem poradzić.
18 mar 18:37
Krzysiek:
sumę takiego szeregu liczysz różniczkując i całkując szereg i korzystając z szeregu
geometrycznego czyli:
| | 1 | |
czyli ∑xn = |
| (dla |x|<1) |
| | 1−x | |
| | 1 | | 1 | |
po zróżniczkowaniu dostajemy: ∑nxn−1=( |
| )' =− |
| |
| | 1−x | | (x−1)2 | |
pomnóżmy przez x (obustronnie) i otrzymujemy:
teraz jeszcze musisz po lewje stronie uzyskać w mianowniku (n+2) (najlepiej całkując
odpowiednie wyrażenie )
i na końcu wracamy do podstawienia
18 mar 19:10