parametr
Edek: Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem nierówności |ax|>3 jest zbiór R−<−2,2>?
10 kwi 11:29
tim: Skoro nie pasują liczby z przedziały <−2,2>, więc:
|2x| > 3 jest nieprawdą
|2x| < 3 wtedy jest prawdą
−3 < 2a < 3
− 1,5 < a < 1,5
10 kwi 11:45
Bogdan:
|ax| < 3, x € (−∞, −2) U (2, +∞)
x < −2 lub x > 2
ax < − 3 lub ax > 3
dla a > 0: x < −3a lub x > 3a
−3a = −2 => a = 32
3a = 2 => a = 32
dla a < 0: x > −3a lub x < 3a
−3a = 2 => a = −32
32 = −2 => a = −32
Odp.: a = −32 lub a = 32
10 kwi 12:38
Bogdan:
Poprawka, chochlik namieszał w pierwszym wierszu. Powinno być |ax| > 3
10 kwi 12:40
tim: Odp.. na pewno tylko dwa A? A np. 1,49?
10 kwi 12:47
tim: Dobra, masz racje
10 kwi 12:50