Podaj pierwiastek trójmianu kwadratowego:
annabelle^^: Podaj pierwiastek trójmianu kwadratowego:
a. y= (x−3)(x−30)
b. y= 2(x−2)(x+5)
c. y=4x(x+6)
d. y= 1/2x(x−1/3)
e. y=−2(x+√2)(x−√3)
Wie ktoś może jak to zrobić po kolei? Z góry dziękuje
18 mar 18:18
Eta:
y= a(x−x1)(x−x2) pierwiastkami są x1 i x2
a) x1= 3 x2= 30
b) x1=.... x2=....
c) x1= 0 x2= −6
d) x1=.... x2=....
dokończ ........
18 mar 18:30
as: y=(x−3)(x−30)
17 kwi 21:41
bezendu:
@as Eta już Ci napisał post wyżej
17 kwi 21:42
Licealista_Theosh: Pamiętaj też, że w funkcji a(x−x1)(x−x2) a=0 To cała funkcja =0
17 kwi 21:47
karolina: podaj pierwiastki trójmianu kwadratowego :
a) y= 2(x−2)(x+5)
3 paź 20:12
5-latek: x1=2 i x2=−5
3 paź 20:16
pati73: y= 1/2(x−8)(x+5)
27 lut 15:06
pati73: Podaj pierwiastki trójmianu kwadratowego ( to do tego na górze jest )
27 lut 15:07
janek191:
x1 = − 5 x2 = 8
27 lut 16:20