objętość walca
mgx: Pole powierzchni bocznej walca równa sie P , a pole powierzchni całkowitej jest równe Q .
Oblicz objętość walca
18 mar 18:05
mgx: ?
18 mar 18:29
18 mar 18:41
ewa: V=πr2*h=πrrh=πrh*r
pole boczne =P czyli P=2πrh zatem po przekształceniu πrh=P/2
pole całkowite= Q czyli Q=2πr2+P , przekształcamy tak aby obliczyć r zatem
2πr2=Q−P
r2=(Q−P)/2
r=√(Q−P)/2
Wstawiamy do wzoru na objętość:
V=P/2 *√(Q−P)/2
18 mar 18:53
Eta:
2πrH= P 2πr
2+ 2πrH= Q
| | Q−P | |
to 2πr2= Q−P ⇒ πr2= |
| |
| | 2 | |
| | Q−P | | P*r | |
to: |
| *H = P ⇒ H= |
| |
| | r | | Q−P | |
| | Q−P | |
V= πr2*H = |
| *H=.............. |
| | 2 | |
| | P√Q−P | | P*√2π(Q−P) | |
Poprawiam odp: oczywiście V= |
| = |
| |
| | 2*√2π | | 4π | |
18 mar 18:54
ewa: zgubiłam π pod pierwiastkiem w mianowniku
18 mar 18:55
Eta:
18 mar 18:56
ewa: zgubiłam π pod pierwiastkiem w mianowniku, będzie tak jak u Eta
18 mar 18:57