Trapez równoramienny opisany na okregu o promieniu..
mgx: 13. Trapez równoramienny opisany na okregu o promieniu r=2√3 ma pole S=28√3. Oblicz
długości boków trapezu
18 mar 18:05
mgx: ?
18 mar 18:29
rumpek:
h = 2r
h = 4
√3
P = 28
√3
56
√3 = (a + b) * 4
√3 / : 4
14
√3 = (a + b) *
√3 / *
√3
14 * 3 = (a + b) * 3 / : 3
14 = (a + b)
skoro trapez jest opisany na okręgu to zachodzi związek:
2c = a + b
2c = 14 / : 2
c = 7
To teraz pozostało obliczyć z tw. Pitagorasa odcinek x:
x
2 + h
2 = c
2
x
2 + 16 * 3 = 49
x
2 = 49 − 48, x∊R
+
x = 1
b = a + 2x ⇔ a + 2
a + b = 14
a + a + 2 = 14
2a = 12
a = 6
b = 8
18 mar 18:34
18 mar 18:35