W trójkącie prostokątnym
mgx: W trójkącie prostokątnym punkt styczności okręgu wpisanego w ten trójąt dzieli
przeciwprostokątna na odcinki o długośćiach 5 i 12.Oblicz długośc przyprostokątnych
18 mar 18:03
mgx: ?
18 mar 18:29
TILT: W trójkącie prostokątnym punkt styczności okręgu wpisanego w trójkąt dzieli przeciwprostokątną
na odcinki długości 5 i 12. Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta.
(5+x)²+(12+x)²=17²
25+10x+x²+144+24x+x²=289
2x²+34x−120=0 /:2
x²+17x−60=0
Δ=289+240=529
√Δ=23
x=−17−23/2 odpada, bo <0
x=−17+23/2=3
przyprostokątne: 15 i 8
18 mar 18:35