Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca przedstawionego na rysunku.
(jak coś to tam jest 1200 )
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu. A i w książce mam odpowiedź że v=93,75π, a
p=24√3 +37,5π, ale mi wychodzą inne liczby
h=5
x=2,5
b=5 (z zależności w trójkącie o kątach 30, 60, 90 stopni)
| b√3 | ||
a= | ||
| 2 |
| 5√3 | ||
a= | ||
| 2 |
| 5√3 | 25*3 | 75 | 375 | |||||
V=π*a2*h=π*( | )2= π* | *5 = π* | *5 =π* | =93,75π | ||||
| 2 | 4 | 4 | 4 |
| 5√3 | 5√3 | |||
P=2πa(a+h) = 2π* | ( | +5) | ||
| 2 | 2 |