Na prostej o równaniu x-3y+6=0 wyznacz wszystkie takie punkty C
mgx: 7. Na prostej o równaniu x−3y+6=0 wyznacz wszystkie takie punkty C, dla których trójkąt o
wierzchołkach A= (−1,−1), B=(3,1) i C jest trójkątem prostokątnym o kącie prostym przy
wierzchołku A
18 mar 18:02
mgx: mógłby ktoś pomóc? to bardzo ważne dla mnie.
18 mar 18:50
mgx: ?
18 mar 20:59
Święty:
→
→
AB=[4,2]
→ →
AB o CA =0
Chodzi tu o iloczyn skalarny wektorów, jesli maja być prostopadłe to ich iloczyn skalarny musi
równać się zero.
−4−4x−x−6=0
−5x=10
x=2
y=3
C(2,3)
18 mar 21:12
Święty: Ups, powinno być x=−2, y=1
18 mar 21:20
Aga1: x−3y+6=0
−3y=−x−6//:−3
Dalej trzeba poprawić
18 mar 21:45