trapez
Magda: Pytanie: Czy w trapezie równoramiennym punkt przecięcia się przekątnych to środek koła
opisanego na nim?
18 mar 18:00
sla1:

chyba nie za bardzo...
18 mar 18:05
Magda: To podam takie zadanie co chyba opiera się na tym, ale może z czegoś innego to się bierze.
Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o podstawach a, 3a i kącie ostrym α. Krawędzie
boczne są nachylone do podstawy pod tym samym kątem α. Oblicz objętość ostrosłupa.
18 mar 18:15
Magda: zrobi ktoś to zadanie?
18 mar 18:36
pigor: środek okręgu opisanego na trapezie np. ABCD , to
zarazem
środek okręgu opisanego na ΔABC lub ACD i ... tyle. ...
18 mar 18:41
rumpek:
Skoro krawędzie są nachylone do płaszczyzny podstawy, czyli punktem wysokości jest środka
okręgu opisanego na podstawie (w tym wypadku trapezie równoramiennym).
1
o Obliczmy wpierw pole podstawy:
Pozostało wyliczyć, h nie jest to trudne (musisz odpowiednie oznaczenia wprowadzić na obrazek)
Oznaczmy sobie krótsza podstawę jako g, oznaczmy sobie dłuższa podstawę jako f. Wiemy ponadto,
że g = a oraz f = 3a. Dłuższa podstawę możemy określić jako: f = g + 2x, czyli:
3a = a + 2x ⇒ 2a = 2x ⇒ x = a. Pozostało skorzystać z funkcji trygonometrycznych:
| | h | |
tgα = |
| ⇒ h = tgαx ⇒ h = tgαa |
| | x | |
P = 2a
2tgα
Zaraz dokończę
18 mar 18:42
rumpek:
Albo napiszę jak dokończyć

Liczysz z tw. Pitagorasa przekątną |BD| (w trójkącie BDE)
p
2 = h
2 + (2a)
2
p
2 = tg
2αa
2 + 4a
2
p
2 = a
2(tg
2α + 4), p∊R
+
p = a
√tg2α + 4
Potem możesz wykorzystać tw. sinusów
| | a√tg2α + 4 | |
2R = |
| / : 2 |
| | sinα | |
Dalej tylko z zależności trygonometrycznych
...
18 mar 18:56
rumpek:
Lub można policzyć przekątną |BD| z tw. cosinusów
Lecz do tego będziemy potrzebowali |AD|.
|AD| = acosα
p
2 = (acosα)
2 + (3a)
2 − 6a
2cos
2α
p
2 = a
2cos
2α + 9a
2 − 6a
2cos
2α
p
2 = 9a
2 − 5a
2cos
2α
p
2 = a
2(9 − 5cos
2α), p∊R
+
p = a
√9 − 5cos2α
I potem podobnie
18 mar 19:01
Magda: | | H | |
Wszystko ok, ale nie widze tego że tgα= |
| , mógłbyś rumpek to narysować ? |
| | R | |
18 mar 19:55
rumpek: Nie mam talentu do rysunków, gdzie trapez jest w podstawie

także lepiej nie będę próbował
18 mar 20:07