Dla jakich wartości parametru
mgx: 3. Dla jakich wartości parametru m ∊ R parabole o równaniach
y=2x2+1 i y=x2+mx−1 nie mają punktów wspólnych?
18 mar 18:00
mgx: ma ktoś pomysł? to bardzo ważne.
18 mar 18:20
m.: może spróbuj narysować wykresy,
jak narysujesz y=2x2+1 to zobaczysz że ten drugi wykres z parametrem musi mieć szerzej ramiona
może oblicz deltę bo na pewno ma miejsca zerowe
18 mar 18:24
Tragos: czyli
układ równań
{ y = 2x2 + 1
{ y = x2 + mx − 1
nie mogą mieć rozwiązań
2x2 + 1 = x2 + mx − 1
x2 − mx + 2 = 0
Δ < 0
m2 − 8 < 0
(m−2√2)(m+2√2) < 0
m ∊ (−2√2, 2√2)
18 mar 18:27
mgx: Nie wiem za bardzo jak do tego podejść. Przecież mamy parametr. Mogłby ktoś to rozwiazac?
18 mar 18:28
mgx: dzieki
18 mar 18:30
pigor: ... a ja widzę to tak : parabole nie mają punktów wspólnych tzn. funkcje
2x2+1 ≠ x2+mx−1 ⇔ x
2−mx+2 ≠ 0 , a ponieważ a=1>0 ⇒ i Δ< 0 ⇔ m
2−8< 0 ⇔
m
2<8 ⇔ |m|<2
√2 ⇔
−2√2< m< 2√2 , czyli
m∊(−2√2; 2√2) . ...
18 mar 18:35