matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
LOGARYTMY :/:
log
8
4 jak to rozpisać
18 mar 17:33
Jolanta:
8
x
=4
18 mar 17:34
pigor:
... np. tak :
log
2
4
2log
2
2
2
log
8
4=
=
=
, ale lepiej
log
2
8
3log
2
2
3
to tak :
log
8
4=x
⇔ 8
x
=4 ⇔ 2
3
x=2
2
⇔ 3x=2 ⇔
x=
2
3
. ...
18 mar 17:38
LOGARYTMY :/:
a log
4
8
18 mar 17:43
Jolanta:
4
x
=8
18 mar 17:44