zadanko
Misiek: Rozwiąż nierownosc metoda graficzna, zaznacz na osi liczbowej x ∊ ...
| x + 3 | ≥ 2
18 mar 16:49
m.: narysuj najpierw wykres y=x+3, potem nałóż moduł (czyli odpicie wzgledem ox). Następnie zaznacz
obszar na którym moduł x+3 jest większy od dwóch
18 mar 16:53
m.: albo w sumie to najlepiej rozważ dwa przypadki
1. x+3 ≥2 x≥−1
2. x+3≤−2 x≤−5
i póżniej narysuj na osi
18 mar 16:55
Misiek: mogłbym prosic o rozwiazanie tego zadania? albo nakierowac mnie gdzie to jest wytlumaczone jak
rozwazac rysowac odbicia wzgledem ox etc itp
18 mar 17:29
m.:

miejsce zerowe y=x+3 to −3
na czarno jest namalowana funkcja y=x+3 a na niebiesko jej odbicie czyli moduł
18 mar 17:38
pigor: ... chodzi ci zapewne o to ,
narysuj sobie oś liczbową Ox i niech kratka to 1 − odcinek jednostkowy ,
teraz zaznacz na niej punkt −3 i na lewo od niego punkt w odległości 2 , czyli −5, a na prawo
od −3 też w tej odległości 2 , czyli punkt −1 ., wtedy
punkt −5 i każdy punkt x na lewo od −5
lub punkt −1 i każdy x na prawo od −1 jest
rozwiązaniem danej nierówności, co możesz zapisać np. tak :i
x ≤ −5 lub
x ≥ −1 , czyli
x∊(−∞;−5> U <−1;+∞) . ... i tyle ...
18 mar 17:50