funkcja
Raczek: POMOCY
jeszcze jedno zadanko:
oblicz pole figury ograniczonej wykresami f. liniowych f(x)=4 i g(x)=x−2 i obiema osiami
ukladu wspolrzednych.
oco w tym chodzi
10 kwi 10:31
tim:

Rysujesz dwie dane funkcje
Widzisz figurę? xD
10 kwi 10:34
Raczek: no chyba widze

od poczatku ukladu do 2 w prawo i od poczatku dp 4 w gore iten trujkat
/ tak o to chodzi?
10 kwi 10:35
tim: Ale jaka to figura?

Napewno czworokąt.. Ale jaki?
10 kwi 10:36
Raczek: roznoboczny?
albo prostokat i trojkat?
10 kwi 10:39
tim:

CZWOROKĄT
Co to za figura?
10 kwi 10:40
Raczek: TRAPEZ

dzieki
10 kwi 10:41
Raczek: ale jeszcze jedno pytanie jak wyliczyles ta funkcje z tego f(x) = 4 i g(x)=x−2
10 kwi 10:43
tim: PS. Trapez prostokątny. Pole chyba już policzysz

f(x) = 4 y = 4 funkcja stała
g(x) = x − 2 y = x − 2 funkcja rosnąca (np. dla x = 6, y = 4)
10 kwi 10:45
Raczek:

strasznei tepy chyba jestem bo dalej nie kapuje, ja jak chce wyliczyc y to robie cos
takiego:
tak mi wychodzi np. wyliczenie tego 2 rowania. ale jak dam taka sama liczbe przy 1
rownaniu(f(x)=4 to mi sie pokrywaja , jak Ci wyszlo to 2?
10 kwi 10:52
tim: FUNKCJA F przyjmuje zawsze 4 [jest stała]
FUNKCJA G zależenie od x
10 kwi 10:54
Raczek: juz wiem

czyli ty dalej jako x dla f(X)=4 (dales 6) a dal g(x)=x−2(dales 2) Tak?
10 kwi 10:56
tim:

Jeżeli masz f(x) = 4 to znaczy
y = 4
Czyli niezależnie od x, y = 4.
10 kwi 10:59
tim:

Jeżeli masz g(x) = x − 2 to znaczy
y = x − 2
Czyli:
Jeżeli x = 6, to y = 4
Jeżeli x = 5 to y = 3
Jeżeli x = 4 to y = 2
10 kwi 11:00
tim: Po połączeniu tych funkcji na jednej osi powstaje trapez, którego pole masz znaleźć.
10 kwi 11:00
Raczek: rozumiem , dzieki
10 kwi 11:03
tim: Jak obliczysz pole podaj wynik.
10 kwi 11:05
Raczek: 14
10 kwi 11:06
tim: Tak
10 kwi 11:07