zadanko
Misiek: | 8112−2715 | |
| przedstaw w postaci am |
| 78 | |
18 mar 16:45
Jolanta: 81=92 =34 27=33 78:3=26
18 mar 16:48
m.: 81 12 to inaczej (34)12 → 348
2715 to inaczej (33)15 → 345
Licznik 345(33 − 1)
a mianownik to 3*26
dalej dasz radę!
18 mar 16:50
Misiek: mozna troszke jasniej?
18 mar 16:50
m.: 345(3*3*3−1) / 3*26 = 345 * 26/ 3*26 =
=344
18 mar 16:57
Jolanta: Misiek korzystamy ze wzorów
(an)m=an*m
81=92=(32)2=34
8112=(34)12=348 jasne ?
18 mar 17:03
Misiek: rozumiem, co dalej mianownik sie jakos skraca przez licznik ? gdy juz rozwiaze wszystko w
liczniku jak wyglada koncowy wynik
18 mar 17:06
18 mar 17:08
Misiek: a gdzie zgubiles 2715
18 mar 17:10
Misiek: i jakim sposobem 26 znalazlo sie w liczniku
18 mar 17:10
Jolanta: moze zrób 2715=3....
18 mar 17:11
m.: wyciągnęłam przed nawias 345 a w nawiasie zostało (33 − 1)=26
18 mar 17:11
Misiek: dobra dzieki za pomoc tak sie niczego nie dowiem trzeba isc na korki
18 mar 17:13
Jolanta: Misiek nie trac cierpliwosci ,dowiesz sie ale spróbuj,przeczytaj co pisałam
18 mar 17:15
m.: od początku:
| 348 −345 | |
| = wyciągam 345 przed nawias |
| 3*26 | |
| 345(33 − 1) | |
| = zauważam że 33−1 to 26 |
| 3*26 | |
| 345 * 26 | |
| = skracasz przez 3*26 |
| 3*26 | |
3
44
18 mar 17:18
Misiek: ok rozumiem, ale raczej sam do takiego czegos nigdy nie dojde jak dojdzie co do czego
18 mar 17:21
m.: spoko, dasz radę
18 mar 17:22
Jolanta: Misiek nie wystarczy patrzec chcesz sie nauczyć to musisz próbować chcesz?
18 mar 17:27
Misiek: nie chce, musze
18 mar 17:29
kylo1303: Zrob 20 takich przykladow i na pewno zrozumiesz. Poza tym to tylko wyglada na trudne, zauwaz ze
to wszystko co musisz wiedziec to jak sie mnozy i dzieli. Zamiana poteg− mnozenie. Wylaczanie
przed nawias− mnozenie. Skracanie ulamkow− dzielenie. Wiec co tu trudnego xD
18 mar 17:30
Jolanta: | 815 | |
| zapisz w postacxi am |
| 2 | |
18 mar 17:32
Jolanta: Misiek jestes ?
18 mar 17:38