Punkt wspólny
Raczek: mam problem nie wiem jak zrobic to zadanie:
oblicz wspołrzędne punktu , w ktorym przecinaja sie wykresy funkcji liniowych
y=−2x+3 i y= 1/2x−2
10 kwi 10:24
tim: Układasz układ równań.
{y = −2x + 3
Rozwiązujesz
10 kwi 10:31
Raczek: wielkie dzieki tim
10 kwi 10:34
tim: Jak rozwiążesz, podaj rozwiązanie.
10 kwi 10:35
Raczek: pkt przeciecia to( 2,−1 )?
10 kwi 10:39
tim: Tak

Jako potwierdzeni możesz sobie narysować i sprawdzić

[zalecane]
10 kwi 10:39
Raczek: no wlasnie ja to rysowalem ,ale nei wiem jak to rozwiazac,wiem ze kompromitacja no ale co
poradze, pomozesz?
10 kwi 10:40
tim:

Nie no wynik na pewno dobry

, pokażę.
10 kwi 10:43
Raczek: ja rozumiem , to nawet umiem narysowac

ale nie umiem rozwiazac (czyli bez rysowania)
10 kwi 10:44
tim: No już tym układem równań
10 kwi 10:46
Raczek: ale ja nei wiem jak rozwiazac ten uklad
10 kwi 10:53
tim: y = −2x + 3
y = 12x − 2
−2x + 3 = 12x−2 <−− przyrównujesz
Rozwiąż do końca otrzymasz x.
10 kwi 10:54
Raczek: i x= 2 a jak wyliczyc y?
10 kwi 11:00
tim: Podstaw x do jednego z równań.
10 kwi 11:00
Raczek: WIELKIE WIELKI DZIEKI. nagroda jakas Ci sie nalezy za cierpliwosc
10 kwi 11:05