Rozwiązać układ równań
Pyśka : Ma ktoś pomysł jak się za to zabrać?

2x + x
2y = y
2y + y
2z = z
2z + z
2x = x
18 mar 13:59
pigor: ... ano np. tak : jest to tzw układ cykliczny i
2x+x
2y= y i 2y+y
2z= z i 2z+z
2x= x ⇔ 2x= y−x
2y i 2y= z−y
2z i 2z= x−z
2x ⇔
2x= y(1−x
2) i 2y= z(1−y
2) i 2z= x(1−z
2) ⇔
| 2x | | 2y | | 2z | |
| = y i |
| = z i |
| = x i teraz sprytne , nieoczekiwane |
| 1−x2 | | 1−y2 | | 1−z2 | |
podstawienie załatwi ci ...

rozwiązanie

! jakie

poszukaj . .. )
18 mar 18:10
Pyśka : no to teraz powinno być już z górki

bardzo bardzo dziękuję
18 mar 19:16
~max: a mógłbyś pigor coś więcej napisać? bo próbuję rozwiązać to podstawianiem i mi wychodzi
wielomian stopnia 7−ego czy 9−ego bez wymiernych rozwiązań..
28 mar 12:31
pigor: ...

poszukaj sobie pod hasłem :
metoda podstawień trygonometrycznych , a jak
nie dasz rady pisz

, to ....
28 mar 13:32
~max: z tego co wyczytałem to mam powstawiać w miejsce x,y,z funkcje trygonometryczne? jak szukam
sposobów użycia tej metody to głównie wychodzą sposoby rozwiązywania całek..
29 mar 14:47
~max: już rozwiązałem, dzięki pigor za podpowiedź
31 mar 22:26