Trójkąt obracamy wokół osi równoległej do boku AB
Millenium: W trójkącie ABC bok AB ma długość a, natomiast kąty ostre do niego przyległe mają miary alpha i
beta. Trójkąt ten obracamy wokół osi równoległej do boku AB i przechodzącej przez wierzchołek
C. Oblicz objętość otrzymanej bryły obrotowej.
HELP!
18 mar 12:49
18 mar 13:31
Eta:

Jaki to trójkąt? prostokątny? ( bo nie napisałeś)

Powstałą bryłą jest walec z wydrążonymi w podstawach walca stożkami o różnej objętości
gdzie: r(st
1)= r(st
2)
V(br) = W(walca) − V(st
1) − V(st
2)=......
18 mar 13:56
Millenium: nie ma powiedziane w zadaniu jaki to trójkąt więc chyba różnoboczny.
18 mar 14:18
Millenium: A mogę prosić o wszystkie obliczenia, bo nie bardzo wiem jak to zrobić. Wydaje mi się, że
trzebaby tu było wprowadzić jakiś parametr ale nie wiem za co? Myślałem nad hw − (odleglosc od
spadku wysokości do wierzchołka większego kąta) ale nie bardzo mi tak wychodzi.
18 mar 19:12
Rafik: PROSZĘ : )))))))
18 mar 20:12
Millenium: Czy mógłby ktoś podać całe rozwiązanie?
18 mar 22:57
Mila: α+β<180
z Tw. sinusów:
oblicz h
a z tych zależności i masz promien .
18 mar 23:38
Millenium: czemu tam jest sin(α+β)
19 mar 08:03
Mila: γ=180−(α+β)
sin(180−(α+β))=sin(α+β)
19 mar 14:19